fbpx
01 434 70 12 040/775 779 info@novinar-drustvo.si

O društvu

 

Ponosni na svojo zgodovino, bogati z izkušnjami in z visokimi cilji za prihodnost
(uvodnik za zbornik ob 60. obletnici)

Smučarsko društvo Novinar praznuje 60. obletnico. Lahko smo ponosni na našo zgodovino in z samozavestjo gledamo v prihodnost. Kot društvo smo od ustanovitve nepogrešljiv člen pri razvoju tekmovalnega smučanja, širjenju popularnosti in poučevanju otrok in mladine ter izobraževanju in razvoju učiteljev smučanja. Smo pomembna organizacija, ki je vsestransko vključena v naše okolje in sodeluje z mestno občino, vrtci in šolami pri popularizaciji smučanja in športa.

Kot je zapisal Marko Bokal ob 40. letnici društva, smo bili velikokrat prvi: organizirali smo prvi smučarski tečaj za mladino in odrasle, prvi smo prirejali tečaje smučarskega teka, organizirali smo prvo stalno smučarsko šolo na Krvavcu, naši člani so zmagovali na Olimpijskih igrah, v svetovnem pokalu, na svetovnih prvenstvih in na vseh drugih nivojih tekmovanj v alpskem smučanju.

Ponosni smo na naše dosežke zadnjih desetih letih.

Naši tekmovalci so se uvrščali med prvih 5 na svetovnem pokalu, imeli smo evropskega prvaka v veleslalomu, osvojili smo medalje na mladinskih svetovnih prvenstvih, zmagali smo veliko število FIS tekmovanj, osvojili smo državne naslove v večini kategorij in najpomembnejše naše otroške ekipe so se vsako leto uvrstile med 3 najuspešnejše v državi. Za doseganje rezultatov v tekmovalnem smučanju je bilo ključno, dobro in usklajeno delovanje vseh selekcije od najmlajših do najstarejših, poudarek na pravilnem in kvalitetnem treningu, usklajenih programih med selekcijami, vedno smo postavljali tekmovalca na prvo mesto in seveda nepogrešljiva homogena ekipa sotekmovalcev ter trenerjev. Delali smo tudi napake, iz katerih se učimo. Stabilen trenerski in vodstveni tim ljudi je pomembna osnova za doseganje visokih ciljev v tekmovalnem smučanju v prihodnosti.

Odprli smo dve stalni smučarski šoli na Cerknem in Starem Vrhu. Na ta način omogočamo našim kadrom delo čez celotno sezono, dodatno nam dobri odnosi s smučišči omogočajo boljše pogoje za poučevanje in treninge. Začeli smo delo v vrtcih kjer vodimo otroke pri njihovih prvih športnih korakih, organiziramo krose in druge aktivnosti v našem okolju, ki pripomorejo k razvoju športa in smučanja. Veseli smo, da naše članstvo in število otrok vključenih v različne programe društva raste. V pretekli sezoni smo imeli 1452 članov, preko 1000 otrok vključenih v programe, 258 aktivnih učiteljev smučanja.

Slovenci smo smučarski narod kar se vidi v velikem povpraševanju po tečajih smučanja v počitniških tednih. Takrat se pokaže, da imamo premalo kadrov, da bi lahko sprejeli vse željne učenja smučanja. Kot se spreminja naša družba se je tudi društvo v svoji organiziranosti prilagodilo in zagotovilo ključen tim profesionalnih trenerjev, vodstveno funkcijo in ključnih organizacijskih in administrativnih funkcij. V današnjem hitrem tempu življenja, višje regulacije naše dejavnosti, nam le taka organiziranost omogoča stabilno in transparentno poslovanje. Ponosni smo lahko, da kot društvo skozi vsa leta zagotavljamo finančno stabilnost in preko tega tudi varen okvir za razvoj športa in športnih dosežkov naših članov.  Za vse pretekle uspehe čestitam in se zahvaljujem za predano delo trenerjem, tekmovalcem, učiteljem in staršem. Da bi imenoval vse bi bila lista predolga, posebna zahvala pa gre za delo in operativno vodenje društva v preteklih letih Luki Sekuli.

Pretekli uspehi nam dajejo samozavest, da si postavimo visoke cilje za prihodnosti in da še naprej izboljšujemo delovanje društva. Smučarsko društvo Novinar je za marsikoga življenjski popotnik, veliko nas je, ki smo najprej pridno trenirali ali se učili smučati, potem učili in trenirali druge in kasneje vključili svoje otroke in sodelovali v društvu kot starši. Zelo dobro izpolnjujemo svoje poslanstvo za otroke in strokovne kadre, v prihodnosti želimo zagotoviti več aktivnosti tudi za ostale člane našega društva.

Vzgoja mladih kadrov, učiteljev in trenerjev, in njihovo izobraževanje sta ključna za nadaljnji razvoj in rast društva, zato bo imelo to področje ključen poudarek v prihodnosti. Cilj je, da povečamo število aktivnih učiteljev smučanja. Komunikacija in informiranost članov je ob vseh dejavnosti in dejstvu, da delujemo večinoma na prostem v društvu izjemno pomembna. Ob digitalizaciji in vseh tehnoloških možnostih želimo razviti nove komunikacijske kanale in bolje izkoristiti obstoječe. Naše tekmovalne ambicije ostajajo nespremenjene in visoke, želimo prvo mesto po številu točk v alpskem smučanju v pokalu Slovenije, kar zahteva nadaljnjo rast števila kategoriziranih tekmovalcev. Cilj je, da ustvarjamo pogoje v katerih se lahko razvijejo zmagovalci svetovnega pokala, svetovnih prvenstev in olimpijskih iger.

Društvo je v 60 letih prehodilo dolgo pot, generacija ga je predajala generaciji. Naš skupni cilj je, da ga naslednji generaciji predamo večjega in močnejšega. Vsak od nas od staršev, otrok, trenerjev, učiteljev, tekmovalcev in vodstva je nepogrešljiv delec v našem mozaiku vseh 60 let. Drug drugemu dajemo namen in se podpiramo pri uresničevanju individualnih in skupnih ciljev. Skupaj smo pisali uspešno zgodovino 60 let, vabim vas da jo skupaj pišemo še naprej.

Mitja Kumar