fbpx
01 434 70 12 040/775 779 info@novinar-drustvo.si

Ristanc, ga poznate vsi? Verjamemo, da ga poznajo vsi vaši starši. Zato jih obvezno povabite, da se vam pridružijo in se spomnijo na svoje otroštvo. Vprašajte jih še za kakšno igro, ki so se jo igrali kot otroci.

Prejšnji teden smo vam pripravili veliko poskokov in vaj na stopnicah, ta vikend pa bomo nekatere stvari ponovili in se s poskoki poigrali malo drugače.

Najprej se moramo seveda dobro ogreti, zato se odpravite na sprehod in poiščite primeren prostor, kjer boste narisali in oštevilčili svoj ristanc. Mi smo si tokrat zamislili takšnega:

Za pomoč smo vam tudi tokrat pripravili video posnetek.

Nato sledijo gimnastične vaje na vsaki številki:

1.  Kroženje z rokami
2.  Zasuki trupa
3.  Kroženje s trupom
4.  in 5. Predkloni v razkoraku
6.  Predkloni in zakloni
7.  In 8. Izpadni korak v stran
9.  Kroženje s koleni
10. Počepi

Nadaljujemo z različnimi nalogami in vajami :

  • Hoja po črtah naprej in nazaj
  • Sonožni poskoki
  • Bočni poskoki (v obe smeri)Ristanc
  • Poskoki po eni nogi (levi in desni)
  • Matematika (skači v zaporedju 2 naprej in 1 nazaj)

Zaključni izziv: ristanc

Če igre ne poznaš, za pravila vprašaj svoje starše ali dedka in babico.

Tole pa je naš namig: Na tla narišemo kvadrate v obliki letala (najprej tri enojne, en dvojni, en enojni, en dvojni, en enojni in na vrhu še eno polje v obliki polkroga) in vanje napišemo številke od ena do deset.
Poiščemo si kamenček, ki naj bo okrogel in ploščat. Kamenček vržemo v prvi kvadratek in skačemo po oštevilčenih kvadratih. V enojno polje skačemo z eno nogo, v dvojno pa z obema istočasno. Pri obratu se obrnemo v skoku. Pomembno je to, da nikoli ne skočimo na črto. V polkrogu na vrhu, si lahko odpočijemo, nato se na enak način vrnemo na izhodišče, vmes pa poberemo svoj kamenček. 

Tako nadaljujemo po naslednjih številkah. Če kamenčka ne vržemo v pravi kvadrat ali se med skakanjem prevrnemo ali v enojnem kvadratu stopimo na tla tudi z drugo nogo, je na vrsti naslednji igralec. Zmaga igralec, ki uspešno konča z desetico.